Tajnůstkářská kedluben


Kedluben je u nás velmi oblíbená zelenina, kterou je možno konzumovat prakticky po celý rok. Kedluben se do střední a západní Evropy dostala s expanzí Římské říše. Ve vzhledově odlišné podobě se pěstuje též na severu indického subkontinentu a zrovna tak v Japonsku. Kedluben má veliké množství našemu zdraví prospěšných látek.  Kedluben je dvouletá rostlina, která dorůstá do výšky okolo dvaceti, až padesáti centimetrů. K samotné konzumaci se využívá hlíza kedlubny, která bývá:
·         kulovitá
·         elipsoidní
·         svrchu zploštělá
krájený kedluben
Na povrchu mívá potom kedluben barvu šedozelenou až žlutozelenou, anebo také fialovou. Uvnitř hlízy se nachází šťavnatá dužina v barvě bílé.

Kedlubna léčivá

Kedlubna obsahuje značné množství vitamínu C. Mimo to má veliký obsah dalších výživných a tělu prospěšných látek, jako jsou například:
·         vitamíny A, K
·         kyselina listová
·         hořčičné oleje
·         sodík
·         draslík
·         hořčík
·         vápník
·         mangan
·         železo
·         fosforu
·         vitamíny skupiny B
·         kyselinu nikotinovou
·         kyselinu pantotenovou
·         vlákninu
O kedlubně se však méně ví, že velké množství vitamínů a minerálních látek se nachází také i v kedlubnových listech, a to dokonce třikrát více, než v samotné hlíze kedlubny. Z tohoto důvodu je pro naše zdraví prospěšné konzumovat i listy kedlubny. Navíc její světlezelené listy úžasnou chuť. Odstraňovat je proto třeba pouze veliké listy, které již na první pohled nevypadají hezky a čerstvě. Ostatní listy kedlubny důkladně omyjeme a necháme okapat. Pro využití v kuchyni je můžeme nakrájet nadrobno a přidat například do zeleninového salátu. Anebo můžeme listy kedluben přidávat do polévek, případně omáček.
tři kedlubny

Vliv kedlubny na lidské zdraví

·         Je vhodná při dietách.
·         Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
·         Podílí se na průchodnosti střev.
·         Napomáhá proti rakovině tlustého střeva.
·         Podporuje imunitní systém.
·         Má blahodárný vliv na žaludek a střeva.
·         Je velmi lehce stravitelná.