Chutney


Pochází z Indie a je používáno jako ochucovadlo jídel bez výraznějších chutí. Můžete ho používat místo omáček třeba i ke grilovanému masu nebo steakům. Existuje vlastně nekonečné množství kombinací. Nejoblíbenější jsou taková, která jsou zároveň slaná, sladká a kyselá. Nejlepší chuti docílíte, pokud budete používat opravdu kvalitní suroviny. Nechte se inspirovat a připravte si ho doma.


potraviny na prkénku


Cibulové chutney


Ingredience:


                    5 ks červené cibule


                    3 lžíce červeného octa


                    1 lžička třtinového cukru


                    1 snítka čerstvého tymiánu


                    1 snítka čerstvého rozmarýnu


                    3 lžíce domácích povidel


                    3 lžíce ghí


                    3 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje


                    pepř a sůl dle chuti


kuchyně chutney
Postup:


                    Cibuli rozkrojíme a nakrájíme na středně silné plátky. Do hluboké pánve dáme rozpustit ghí a olej. Až bude rozpálený, vložíme do něj cibuli, třtinový cukr, ocet, lístky tymiánu, nadrobno nakrájené rozmarýnové jehličky, osolíme a opepříme. Restujeme tak dlouho, dokud cibule nezkaramelizuje, což je zhruba 30 minut. Nakonec přidáme povidla a ještě necháme asi 5 minut podusit.


 


Skvěle se hodí k paštikám, domácím hamburgerům, omáčkám a hovězímu masu.


 


Celerovo – jablečné chutney


Ingredience:


                    1 bulva celeru


                    2 jablka Granny Smith


                    2 lžičky medu


                    2 stroužky česneku


                    5 lžic vinného octa


                    snítka čerstvého rozmarýnu


                    3 lžíce ghí


                    3 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje


                    pepř a sůl


Postup:


Celer a jablíčka nakrájíme na velmi tenké nudličky. Vložíme je do hluboké pánve, kde jsme si nechali rozehřát ghí s olejem. Přidáme med, vinný ocet, rozmarýn, pepř a sůl. Opět necháme zkaramelizovat a po 20 minutách přidáme na drobno pokrájený česnek. Restujeme ještě 3 minuty.


 


Hotové chutney můžeme rovnou podávat nebo zavařit v dobře vysterilizovaných skleničkách v zavařovacím hrnci nebo v troubě na plechu s vodou. Vydrží několik měsíců. Po otevření je do týdne spotřebujte.


Posted in Nezařazené