Připravte si doma dokonalou překapávanou kávu


Příprava chutné kávy se někdy může zdát jako věda. Ale není tomu tak. Záleží ale na tom, jaký způsob přípravy kávy si vyberete. Jedním z nejoblíbenějších druhů příprav je filtr káva, nebo také káva překapávaná. Při přípravě této kávy máte plnou kontrolu nad procesem vaření, což vyhovuje zejména některým baristům. Potřebujete k tomu správně namletou kávu, což je základ. Pokud bude káva příliš namletá, bude voda procházet kávou příliš rychle a dostatečně se nevylouhuje. Pokud bude příliš hrubá, bude zase procházet pomalu. K vytvoření kávy budete potřebovat překapávající konvičku a kávové flitry. A také samozřejmě vaši oblíbenou, nejlépe čerstvě namletou kávu. Jak tedy na to?

filtrovaná káva

Ve speciální konvici přivedete vodu k varu a umístěte do ní flitr. Flitr navlhčete horkou vodou. Poté nechte vodu trochu vychladnout a krouživým pohybem ji začněte lít na kávu, kterou jste umístili do filtru. Jakmile se káva zalije vodou, přerušte proces. Počkejte, než káva začne odkapávat. Poté můžete pozvolně pokračovat v lití vody na kávu. Jakmile je proces dokončen, můžete si užít svou kávu! Tato metoda přípravy je ideální pro domácnosti, kde pije kávu více osob. Z jednoho překapávání zvládnete připravit několik šálků.

překapávaná káva

Ze stejných důvodů je ideální i třeba do kanceláří, firem, hotelových lobby nebo i do pohostinství. Je ideální i do kaváren, i když je pravda, že v kavárnách se většinou používá spíše metoda french press. Je ale spousta zákazníků, kteří raději dávají přednost překapávané kávě. Díky procesu překapávání se chutě do kávy rozvíjejí pozvolna a postupně. Výsledkem je jemná, lahodná káva. Pokud jste zvyklí na silné espresso plné hořké chuti, je možné, že vám bude překapávaná káva připadat jako slabá, ale není tomu tak. Její chuť je jen velmi dobře rozprostřená do většího množství nápoje než espresso, které má daleko menší objem.