Měl by každý mít vystudovanou vysokou školu?

Stále menší část maturantů se ihned po ukončení studia zapojí do pracovního procesu. Velká část z nich chce nadále pokračovat ve studiu, a to na vysoké škole. Důsledkem je velké množství přihlášek, kterými jsou univerzity i jiné vysoké školy každoročně zaplaveny. Pravdou však je, že zdaleka ne každý student má na to, aby dokázal vysokou školu vystudovat. Přesto se o to snaží, a školy jsou více než ochotny jim vyjít vstříc. Koneckonců, za každého přijatého studenta mají peníze. Je tedy v jejich nejlepším zájmu přijmout jich co nejvíce.

 

posluchárna ve vysoké škole

 

Ovšem aby o ně byl zájem, je dobré se vykázat také tím, že jejich studenti mají celkem vysokou šanci školu dodělat. To však vede ke snížení nároků, a to nejen na přijetí, ale na studium celkově. Díky tomu přestává být vysokoškolský titul prestižní záležitostí a stává se něčím, na co při troše snahy může dosáhnout prakticky každý.

 

Samozřejmě to není poprvé, co se něco takového stalo. Jen ti nejstarší si dnes vzpomenou, jaký byl úspěch získat maturitu. Dnes bez ní v podstatě nemáte šanci získat lépe placené zaměstnání, a pokud ano, stejně si ji budete muset časem dodělat. A je pravděpodobné, že něco podobného čeká v budoucnu i vysoké školy.

 

univerzitní kampus

 

Pravdou však je, že jsou naštěstí stále ještě pro většinu studentů velmi náročné, a velká část studium v průběhu prvního ročníku vzdá. To však neznamená, že netouží po vyšším vzdělání. Proto pro ty, kteří cítí, že na klasickou vysokou školu nemají, avšak přesto chtějí nějaký titul, vznikly vyšší odborné školy, ze kterých vychází takzvaní diplomovaní specialisté.

 

Problém je, že tento titul je stále ještě novinkou, a valná část zaměstnavatelů jej prakticky nebere v úvahu. I z tohoto důvodu je jasné, že v současné době je poněkud zbytečný. Je však pravdou, že pokud budou vyšší odborné školy stále populárnější, pak je i zaměstnavatelé postupně začnou uznávat.

 

Přesto je otázkou, zda je to skutečně směr, kterým se chceme ubírat. Na náš vzdělávací systém bychom totiž měli být pyšní. Byla by škoda si jej zničit.